
Pe lângă cele trei etape ale programului, participanţii CHALLENGER au fost implicaţi în alte proiecte. Toate activităţile CHALLENGER urmăresc aceleaşi principii:
- Comunicare directă cu oamenii;
- Raportarea permanentă către cetăţeni;
- Comunicare cu autorităţile;
- Mobilizarea comunităţii în jurul unei priorităţi;
- Finanţarea sustenabilă şi responsabilă a soluţiilor;
- Cercetarea subiectelor, mai ales în teren.
În 2014, participanţii au organizat campania de educaţie cetăţenească „Da’ eu votez” pentru încuraja studenţii căminelor din Chişinău să participe conştient la alegerile parlamentare. În cadrul acesteia, Challengerii au interacţionat direct cu peste 1000 de studenţi. Au colectat peste 500 de întrebări, le-au analizat şi le-au transmis partidelor cu şanse de a intra în Parlament. Răspunsurile candidaţilor la întrebările specifice ale candidaţilor au fost distribuite din uşă în uşă în cămine. Participanţii au realizat şi un spot video, care a adunat peste 10,000 de vizualizări în câteva zile. Au organizat alte evenimente pentru studenţi.
Informarea tinerilor din căminele studenţeşti din Chişinău, octombrie 2014.
În 2015, Challengerii au organizat o campanie online de încurajare a oamenilor să participe la alegerile locale în Chişinău „Cântăreşte-ţi votul”. Tinerii au colectat cinci priorităţi ale chişinăuienilor, iar ulterior, oamenii au fost invitaţi să voteze online pentru problema care trebuie rezolvată în primul rând. Au urmat două evenimente: unul în Parcul Central şi celălalt în faţa Primăriei, unde trecătorii au fost invitaţi să voteze pentru prioritatea lor şi le-au fost înmânate materiale informative. Locuitorii Chişinăului au fost miraţi şi entuziasmaţi că cineva îi întreabă părerea lor despre necesităţile oraşului, dar au spus că: „astfel de acţiuni ar fi bine să fie organizare şi între campaniile electorale.”
Sondaj în faţa Primăriei Municipiului Chişinău, iunie 2015.
Aşa a apărut platforma Primăria MEA care vrea să asigure o comunicare eficientă și transparentă între chișinăuieni și consilierii din cadrul Consiliului Municipal Chișinău. Pe site puteţi urmări sumarul şedinţelor Consiliului Municipal, noutăţi despre activitatea autorităţilor publice locale, puteţi iniţia petiţii şi urmări alte informaţii.
Pentru alegerile prezidenţiale din 2016, reprezentanţii a trei promoţii Challenger au făcut patru campanii pentru elevii şi studenţii din oraşele Soroca, Cahul, Bălţi şi Chişinău. Au colectat întrebări de la ei şi au revenit cu răspunsuri de la candidaţii la funcţia de preşedinte atât în turul întâi, cât şi în turul doi. Prin campania AVEM CE VOTĂM, Challengerii au interacţionat direct cu peste 3000 de tineri, iar online cu peste 40,000.
Eveniment de vizibilitate în cadrul campaniei AVEM CE VOTĂM, octombrie 2016.
Absolvenţii Challenger – 2 au iniţiat o campanie de reabilitare a subteranelor. Aceştia au chestionat 150 de trecători ai subteranelor despre ce îi deranjează şi ce ar trebui rezolvat în primul rând, iar 300 de persoane au răspuns online. Acum campania este în desfăşurare. Mai multe detalii aici.
Pentru pregătirea proiectelor, tinerii CHALLENGER participă la workshop-uri de planificare a campaniei, de dezvoltare de mesaj, de scriere şi de elaborare a literaturii.
Programul CHALLENGER menţine legătura cu toţi absolvenţii şi creează o reţea de tineri dedicaţi valorilor democratice, care înţeleg participarea politică şi nu ezită să pună în aplicare cunoştinţele şi abilităţile lor.