Strategii de dezvoltare a satului Scoreni, 2019.

Strategii de dezvoltare a satului Scoreni, 2019.

Programul CHALLENGER - Școala de Dezbateri, ediția a VI-a și-a propus inițierea participanților în elaborarea strategiilor de dezvoltare a satului Scoreni din raionul Strășeni - localitate cu un potențial turistic și economic ridicat și locuitori implicați activ.

La începutul lunii martie 2019, participanții programului au chestionat aproximativ 300 de scoreneni. În urma chestionării, au fost identificate principalele probleme locale cu care se confruntă locuitorii, dar și faptul că 9 din 10 scoreneni consideră că locuiesc într-un sat frumos, 8 din 10 fiind gata să ajute în cazul în care se va organiza un eveniment în sat și 6 din 10 scoreneni sunt conștienți că nu doar primăria este responsabilă de aspectul satului. 

Ulterior, participanții, divizați în echipe, au lucrat asupra cercetării și identificării soluțiilor pentru a face Scoreniul mai atractiv pentru locuitorii satului, autorități, turiști și investitori

După o perioadă îndelungată de documentare și elaborare a strategiilor, participanții s-au aventurat în competiția de dezbatere - etapa în care tinerii învață în timp record să-și prezinte elocvent poziția, să o argumenteze și să combată strategiile oponenților. Pe parcursul a șase runde dezbateri, tinerii și-au îmbunătățit abilitățile de prezentare și dezbateri. În urma competiției au fost selectate patru strategii câștigătoare.  

Ce soluții propun tinerii?

Cel mai mare butoi din lume

Echipa formată din Cătălin Caldari și Mihaela Oleacu a propus construcția celui mai mare butoi din lume. Obiectivul turistic este reprezentativ pentru locuitori, întrucât o parte din meșteșugarii satului sunt dogari. Totodată, butoiul este și un element cheie al emblemei satului Scoreni.

Tinerii optează pentru construcția unui butoi cu dimensiunile de 10 metri înălțime și 8 metri lungime, care va costa în jur de 80 000 lei. Banii vor fi colectați de la locuitorii satului, diasporă, primărie și finanțatori. 

Echipa afirmă că acest obiectiv turistic va deveni cartea de vizită a satului, va servi drept locație pentru desfășurarea evenimentelor și atragerea turiștilor

Traseul turistic Scoreni

Ana Maria Beldiga și Vadim Tulbu propun crearea unui traseu turistic al Scoreniului, care va avea între 50 și 70 km. Acest traseu va cuprinde rezervația peisagistică Scoreni-Căpriana; mănăstirea Căpriana; „Troița” - monumentul tradițional din lemn din Scoreni; atelierul de dogărit al meșterului Gheorghe Miron; muzeul improvizat din casa rurală a meșteriței Margareta Șendrea și stejarul lui Ștefan cel Mare.

Pentru realizarea acestei idei sunt necesari între 3,000 - 60,000 USD, iar responsabili de implementare va fi echipa Challenger, cu sprijinul primăriei și al băștinașilor.

Tinerii consideră că implementarea unui astfel de proiect va valorifica nu doar resursele actuale ale satului, ci și va contribui la dezvoltarea unor obiective turistice noi; la multiplicarea punctelor comerciale și susținerea micilor producători. 

BootFest

Alina Tîrnovețchi și Vasile Leorda cred că un festival al butoiului, cu bucate tradiționale, rug și vin, poate fi cel mai incendiar festival din Republica Moldova. În cadrul unui astfel de eveniment, locuitorii satului își vor scoate artileria grea din case: butoaie, lucrări de meșteșugărit, bucate tradiționale delicioase și nu în ultimul rând vinul de casă.

Vechiul stadion, în opinia tinerilor, este locul potrivit pentru organizarea evenimentului dat, iar costul estimativ este de 25 000 lei. În organizarea evenimentului vor fi implicați însăși scorenenii, care s-au arătat deschiși pentru asemenea evenimente - 8 din 10 respondenți sunt gata nu doar să participe la eveniment, dar și să contribuie la organizarea lui. 

Tinerii susțin că prin intermediul BootFest-lui satul Scoreni va deveni o localitate cunoscută și o destinație turistică. 

Casa Rurală

Scoreniul fiind un sat cu 1386 gospodării, unde se practică intens meșteșugăritul, reprezintă o destinație de interes pentru persoanele interesate de turismul rural. De aceea, Valentina Malenchi și Denis Bradu au propus implementarea proiectului “Casa Rurală”, care oferă la un preț convenabil, spațiu pentru cazare turiștilor în gospodăriile din localitate și alimentarea acestora cu produsele autohtone.

Tinerii susțin că “Casa Rurală” va reprezinta o escapadă pentru orășeni de rutina zilinică. Aceștia vor avea posibilitatea să-ți petreacă timpul într-o zonă liniștită, să practice pescuitul și să descopere cultura naționala, cazându-se la apicultori, fermieri, producători de vin, etc. 

Totodată, “Casa Rurală” va fi și o importantă sursă de creștere a veniturilor locuitorilor din Scoreni. Conform estimărilor tinerilor, câștigul potențial este de 76 800 lei dacă se vor caza 4 turiști într-o casă timp de un an; 307 200 lei dacă va include și alimentația. Costul aproximativ al strategiei date fiind de 20 300 MDL

Ce au ales scorenenii?

La evenimentul final din 14 aprilie 2019, opt cei mai buni participanți ai CHALLENGER 6 au prezentat patru concepte de dezvoltare a localității în cadrul dezbaterii publice „Potențialul localității Scoreni trebuie valorificat”. Evenimentul a avut loc în incinta căminului cultural din Scoreni și a întrunit 125 de invitați, care au avut posibilitatea să se expună și să voteze proiectul care le-au fost pe plac. La eveniment au fost prezenți consilieri locali, primara satului Scoreni doamna Svetlana Tabacari, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, cât și absolvenții edițiilor Challenger. 

În urma procedurii de vot, scorenenii au votat strategia: Cel mai mare poloboc din lume