Primăria MEA

Primăria MEA

Orașul este locul unde ne petrecem marea parte a timpului și în care avem o varietate de activități: lucru, timp petrecut cu familia și prietenii, învățare și orice alte activități. El poate să ne facă mai fericiți sau poate să fie o sursă continuă de stres, așa cum este la moment Chișinăul. „La început oameni, apoi spații, apoi clădiri” - asta spunea cunoscutul Jan Gehl și asemenea viziuni așteptăm de la aleșii lor locali.

Primăria Mea este o comunitate a cetățenilor care doresc un Chișinău confortabil, accesibil și frumos. Proiectul a fost lansat în martie 2016 de un grup de tineri, absolvenți Challengeri, după o campanie de încurajare a votului pentru alegerile locale. Am înțeles că cetățenii nu știu cine sunt consilierii municipali, ce rol are Consiliul Municipal, care este rolul oamenilor în procesul decizional și cum pot să acționeze pentru un oraș mai bun.

Monitorizăm de patru ani ce fac consilierii, cercetăm probleme urbane, încercăm să venim cu soluții, însă rolul nostru cel mai important este de a facilita informarea, înțelegerea, comunicarea între cetățeni, aleși locali și funcționari. Cetățenii sunt cei pe care trebuie să îi întrebăm ce îi deranjează, să îi implicăm în dezvoltarea soluțiilor și realizarea lor. Odată ce locuitorii capitalei vor urmări activitatea celor pe care i-au ales și se vor implica în procesele decizionale, eficiența acestora se va îmbunătăți.

Democrația este un efort continuu, care nu se limitează doar la ziua votării. Noi vrem ca aleșii noștri să fie demni de încredere și, din acest motiv, stăm cu ochii pe ei.

În 2018 și 2019 Primăria Mea și-a extins activitatea în suburbiile Durlești și Codru.

Proiecte Primăria Mea:

- Construim orașul este un instrument prin care cetățenii pot raporta care sunt construcțiile problematice, pot să se informeze care sunt pașii legali în cazul unei construcții ilegale și să împărtășească bune practici de campanie în cazul în care au oprit acest tip de construcții.

Pe această platformă invităm cetățenii să descrie construcțiile ilegale, să împărtășească experiența lor și să motiveze pe alții să acționeze. Vrem să arătăm care este amploarea fenomenului și să cerem autorităților să schimbe situația.

Cum ne-a spus un locuitor care a reușit, împreună cu vecinii, să oprească o construcție neautorizată: dacă 5% din locatari s-ar implica, nu ar exista atâtea blocuri problematice.

- Pe date.primariamea.md arătăm ce se întâmplă în orașul Chișinău, prin cifre. Vrem să explicăm indicatori, cum aceștia ne afectează viața de zi cu zi și să identificăm anumite tendințe. Vizualizarea de date ne ajută să rezumăm informații complexe și să le facem mai accesibile pentru cetățeni.

O provocare actuală în R. Moldova este accesul limitat la informație, datele sunt prezentate în formate neprietenoase, iar uneori dispar din spațiul public, ceea ce face mult mai dificilă analiza unor probleme. Sperăm că, prin acest efort, autoritățile vor deveni mai deschise spre colectarea calitativă și constantă a datelor, inclusiv, spre a le face accesibile pentru oricare cetățean.

- alegeri.primariamea.md a fost creată pentru a informa locuitorii despre alegerile locale din 2019. Platforma va fi actualizată la următoarele scrutine electorale locale. Pe această platformă aflaţi informații despre candidați, soluțiile pe care aceștia le propun pentru problemele prioritare, puteţi vota pentru soluțiile care vă plac și urmări când și unde vom organiza evenimente de informare a cetățenilor în sectoarele orașului.