De la începutul celei de-a 9-a ediții a programului Challenger, participanții au parcurs un proces competitiv de învățare și aplicare a unei serii de abilități și cunoștințe necesare pentru a aborda problemele tinerilor din Moldova.
Pentru că în toamna anului 2023 urmau să fie organizate alegerile locale, a 9-a ediție Challenger a fost dedicată capitalei și priorităților locuitorilor din Chișinău.
Etapa 1: Identificarea problemelor sau "Glodul!"
Tradițional, în prima etapă, participanții au ieșit din zona lor de confort, pentru a chestiona oamenii.
Fiind împărțiți în 5 echipe (corespunzătoare fiecărui sector al capitalei), participanții au intervievat 1775 de locuitori ai Chișinăului pentru a afla principalele probleme cu care se confruntă la nivelul orașului, sectorului, străzii, apartamentului sau curții.
Rezultatul a arătat că cel mai mare impediment pentru locuitorii Chișinăului este reprezentat de ambuteiajele generate de parcările neregulamentare și starea precară a drumurilor.
La finalul acestei etape, participanții au participat la dezbateri.
A fost investigat și dezbătut subiectul: "Amenajarea curților este în primul rând responsabilitatea locuitorilor acestei curți." Prin prezentarea argumentelor PRO și CONTRA, echipele și-au exersat abilitățile de argumentare, discurs public și dezbateri pe un subiect destul de complex.
Etapa 2: Cercetare și Dezbateri!
Aproximativ 50 de participanți au fost selectați pentru a participa la a doua etapă a programului. În cadrul acestei etape, participanții (împărțiți în 5 echipe corespunzătoare sectoarelor Chișinăului) au dezvoltat strategii menite să rezolve principalele probleme identificate de locuitorii capitalei, intervievați în prima etapă și anume - ambuteiajele.
Tinerii au identificat cele mai aglomerate intersecții din fiecare sector, le-au analizat în detaliu și au propus soluții pentru descongestionarea traficului.
Cele 10 idei pentru îmbunătățirea mobilității urbane au fost testate printr-o competiție dezbateri, rezultând în 10 strategii de îmbunătățire a traficului, câte două pentru fiecare sector al orașului.
Etapa 3: Promovarea soluțiilor propuse.
A treia etapă a programului reprezintă o continuare a eforturilor de conștientizare a cetățenilor cu privire la problema ambuteiajelor, dar și o motivație pentru autoritățile locale să abordeze problema.
Cele 10 strategii au fost prezentate locuitorilor, candidaților la funcția de consilier și primar și autorităților municipale.
Finalitatea proiectului:
La finalul Challenger 9, a fost constituit un grup de inițiativă, membrii căruia își propun să interacționeze mai departe cu locuitorii și autoritățile pentru a soluționa problemele legate de mobilitatea urbană.
Printre obiectivele grupului de inițiativă se numără:
- Promovarea transportului alternativ și dezvoltarea infrastructurii necesare;
- Cooperarea cu autoritățile locale, ONG-uri și alte părți interesate relevante;
- Advocacy pentru politici publice de calitate referitoare la mobilitatea urbană durabilă;
- Implementarea de proiecte educaționale comunitare.
Dacă și tu dorești ca traficul din Chișinău să fie mai bun, alătură-te grupului de inițiativă pentru mobilitate urbană prin challenger.moldova@gmail.com.
„Challenger”, este implementat de „Comunitatea Plus”, cu sprijinul reprezentanței Institutului Naţional Democrat din Republica Moldova şi al USAID. Opiniile exprimate în acest material nu reprezintă neapărat poziția NDI Moldova și USAID.