Reuniunea Comunității Absolvenților Challenger din toate edițiile!

Reuniunea Comunității Absolvenților Challenger din toate edițiile!

Comunitatea Challenger Plus, timp de 9 ediții desfășurate în limba română și o ediție în limba rusă (Challenger Etnic) a ajuns la peste 140 de absolvenți! 

Pe 2 decembrie, 63 de tineri și tinere s-au adunat la Challenger Alumni Reunion 2023. 

Scopul evenimentului a fost:

  • Încheierea celei de-a noua ediții a programului Challenger și rezultatele obținute de participanți;
  • Să adune absolvenții edițiilor anterioare ale programului Challenger pentru a-i ține la curent cu progresul programului, precum și pentru networking și implicarea lor în proiectarea viitorului programului.

Evenimentul a început cu saluturile din partea invitaților evenimentului:

  • Martin Angeby, Director de Țară, NDI Moldova;
  • Ion Donea, Director, Agenția Națională pentru Tineret a Moldovei;
  • Stella Jemna, Directoare de Țară, Western NIS Fund în Moldova și fostă coordonatoare a programului condus de NDI „Femei cu Idei”;
  • Vlada Ciobanu, prima coordonatoare a programului Challenger.

Vorbitorii au încurajat tinerii absolvenți nu doar să își mențină implicarea civică în cadrul programului Challenger, ci și să o extindă în viața lor profesională și de zi cu zi. În mod remarcabil, domnul Ion Donea a exprimat intenția de colaborare strategică, recunoscând Challenger ca un program de referință pentru mișcările de tineret din Moldova și pledând pentru o colaborare mai intensă cu instituțiile de stat.

Evenimentul a continuat cu o retrospectivă a Challenger 9 și a etapelor și rezultatelor sale:

  • 1775 de respondenți chestionați în prima etapă a programului;
  • 10 strategii de rezolvare a problemei ambuteiajelor în toate sectoarele Chișinăului dezvoltate de participanți și îmbunătățite după competiția de dezbateri.

Cele 10 strategii au fost prezentate într-o scurtă campanie de advocacy desfășurată înaintea alegerilor locale generale, care a avut ca scop promovarea strategiilor în rândul părților interesate relevante, precum și a cetățenilor Chișinăului.

Retrospectiva Challenger 9 a fost încheiată de absolventa Doina Stati, care a vorbit succint despre discuțiile anterioare cu șeful Direcției Generale pentru Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalachi, și perspectiva implicării continue a absolvenților Challenger 9 în rezolvarea problemelor urbane, alături de autorități.

Ulterior, diplomele au fost înmânate participanților de către Martin Angeby.

Evenimentul a continuat cu "târgul organizațiilor", în cadrul căruia fiecare dintre organizațiile înființate de absolvenții Challenger a fost prezentată, împreună cu cele mai recente rezultate, planuri pentru viitor și modalități în care alți absolvenți ar putea să se implice în activitățile lor:

  1. Primaria Mea a fost prezentată de co-fondatoarea și administratoarea sa, Natalia Slepuhin, absolventă a Challenger 1;
  2. DeFacto a fost prezentată de co-fondatorul și directorul său executiv, Cristi Mariuța, absolvent al Challenger 2;
  3. Guvernul Meu a fost prezentat de co-fondatorul său, Dan Popovici, absolvent al Challenger 6;
  4. Comunitatea Plus a fost prezentată de co-fondatorul și președintele său, Tudor Arnăut, absolvent al Challenger 4. Tudor a anunțat și începutul administrării unui grant de la NDI, care susține etapa finală a Challenger 9 și Challenger Găgăuzia.

Ultima etapă a evenimentului a fost sesiunea interactivă în format „World Cafe”, cu scopul de a genera idei despre dezvoltarea viitoare a programului Challenger.

În total, evenimentul a fost participat de 63 de participanți și absolvenți, precum și patru invitați speciali.

Programul „Challenger”, este implementat de „Comunitatea Plus”, cu sprijinul reprezentanței Institutului Naţional Democrat din Republica Moldova şi al USAID. Opiniile exprimate în acest material nu reprezintă neapărat poziția NDI Moldova și USAID.