deFacto

deFacto

Platforma deFacto este un proiect independent care și-a pus drept scop monitorizarea gradului de responsabilitate, a angajamentelor electorale asumate de aleșii naționali și informarea cetățenilor privind progresul acestora. 

Platforma a fost fondată de către absolvenții mai multor ediții a programului Challenger ca urmare a participării la campania „Avem ce Votăm” care a avut drept scop motivarea tinerilor să participe informat la alegerile prezidențiale din 2016. 

În perioada următoare, platforma a monitorizat progresul promisiunilor electorale făcute de Președintele Republicii Moldova. La sfârșitul anului 2018, deFacto și-a extins activitatea și a început să monitorizeze progresul promisiunilor făcute de deputații aleși în 46 de circumscripții electorale. În acest sens, echipa a vizitat fiecare dintre cele 46 de circumscripții pentru a afla ce știu cetățenii despre deputații lor, promisiunile făcute de ei și ce întreprind aceștia pentru a le îndeplini.

În 2020, deFacto a lansat două instrumente online pentru a facilita interacțiunea dintre aleșii publici și cetățeni. 

  • Platforma de sondaje online Părerea Ta - un produs 100% autohton care în prezent este folosit de grupuri civice, autoritățile publice locale și deputați pentru a comunica cu cetățenii. 
  • Indicele de responsabilitate a deputaților prin intermediul căruia platforma monitorizează activitatea deputaților și evaluează gradul de responsabilitate a acestora în baza atribuțiilor de care aceștia fac uz. 

În 2021, urmare a participarii la campania de motivare a cetățenilor să iasă la vot Avem ce votăm, deFacto a aflat care sunt prioritățile alegătorilor și a colectat promisiunile electorale ale concurenților participanți la alegerile parlamentare. După validarea mandatelor deputaților nou aleși. În prezent 10 absolvenți ai programului Challenger monitorizează activitatea celor 101 deputați aleși în Parlament.